פודקאסט מדברים אומנה >>

קהילה טיפולית למתבגרים​

קהילה טיפולית

היחידה עוסקת בטיפול ושיקום נפשי בקרב מתמודדים בגילאי 18-23 הסובלים מבעיות נפשיות ותפקודיות, בעלי מוטיבציה לטיפול ושיקום. במרבית המקרים, מדובר בצעירים לאחר אשפוז פסיכיאטרי הזקוקים לטיפול כוללני בשילוב מגורים. משך הטיפול והשיקום הוא כשלוש שנים. התוכנית הטיפולית-שיקומית מבוססת, תחילה, על השתלבות בקהילה טיפולית ייחודית בקבוצת גילאים הומוגנית, ולאחריה, יציאה לעצמאות, עם מעבר לדירות המשך והכשרה במסגרת תעסוקתית של מכון סאמיט. 


היחידה עוסקת בטיפול ושיקום נפשי בקרב מתמודדים בגילאי 18-23 הסובלים מבעיות נפשיות ותפקודיות, בעלי מוטיבציה לטיפול ושיקום. במרבית המקרים, מדובר בצעירים לאחר אשפוז פסיכיאטרי הזקוקים לטיפול כוללני בשילוב מגורים. משך הטיפול והשיקום הוא כשלוש שנים.

התוכנית הטיפולית-שיקומית מבוססת, תחילה, על השתלבות בקהילה טיפולית ייחודית בקבוצת גילאים הומוגנית, ולאחריה, יציאה לעצמאות, עם מעבר לדירות המשך והכשרה במסגרת תעסוקתית של מכון סאמיט. בעוד המסגרת הראשונית פועלת בצורה המזכירה הוסטל כוללני והשלב השלישי מזכיר דירת לוויין של הוסטל, הרי שהשלב השני הוא שלב ביניים המהווה שלב מעבר מהליווי המתוגבר לעצמאות רבה יותר. מתוגבר. באופן כללי משלב לשלב, ניכרת עלייה משמעותית ברמת העצמאות של המשתקמים בכל התחומים, לרבות בחיי היומיום, בתחום החברתי ובתחום התעסוקתי.

צוות היחידה כולל הנהלה, פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, דיאטנית ומדריכים.

הקהילה ממוקמת בירושלים בבניין מגורים, והיא כוללת דירות מטופלים, חדר אוכל, מועדון, חדרי טיפול, חדר כושר ומשרדים.

קהילת המשתקמים

מכון סאמיט מעניק לקהילת המשתקמים המתבגרים טיפולים פסיכולוגיים וחברתיים. המשתקמים מסתייעים בשני מפגשים שבועיים עם פסיכולוג קבוע, המלווה אותם בכל השלבים ומנהל עבורם ועימם את התוכנית השיקומית. לצידם, נסבים הטיפולים החברתיים סביב כל תחומי החיים.

התנהלות הקהילה השיקומית דומה להוסטל כוללני, עם זאת היחודיות שלה היא בכך שהקהילה מנוהלת על ידי ועדות הכוללות אנשי צוות לצד המטופלים עצמם, כדוגמת ועד מרכזי, תחזוקה, גזברות, תרבות ועוד. אנשי הצוות מכנסים את כלל הקהילה מספר פעמים בשבוע למפגש אינטגרטיבי הבוחן היבטים שונים בחיי הקהילה, מבחינה תפקודית, אישית וקבוצתית. יצוין, כי השימוש בקבוצה ככלי טיפולי מודגש מאוד בחיי היומיום, במטרה להקל על התמודדויות שונות, כדוגמת קשיי קליטה או פרידה.

דירות המשך

דירות ההמשך הן, למעשה, קהילות טיפוליות הממוקמות בירושלים, בהן מופעלת תוכנית מדורגת לחיזוק ולרכישת עצמאות ואחריות. הצוות המנהל מאציל סמכויות רבות על המטופלים ומעודדם ליטול חלק במגוון פעילויות במסגרות חברתיות בירושלים. המשתקמים מקיימים קשר ישיר עם הקהילה הטיפולית במכלול טיפולי פסיכותרפיה, שיקום תעסוקתי, חוגים ופעילויות חברתיות.

קשר עם המשפחות

אנחנו מאמינים בקהילה טיפולית פתוחה, שאיננה מסגרת טוטאלית. המשתקמים נוסעים לבית ההורים מדי שבועיים. מפגשי צוות אישיים עם ההורים, מתקיימים בנוכחות המשתקמים. התדירות נקבעת לפי צורך ותיאום מראש. המפגשים מתקיימים בכל מקרה הן בשלבי הכניסה והן במעברים השונים.

תנאי קבלה

  1. מוכנות להשתלב בשיקום פסיכולוגי וחברתי ומוטיבציה התחלתית סבירה.
  2. המשתקם איננו משתמש בסמים ו/או באלכוהול.
  3. רמה סבירה של שליטה עצמית בהתנהגות הרסנית.
  4. רמת אינטליגנציה מממוצע נמוך ומעלה.
  5. לפונה חייבת להיות קצבת נכות של 40% ומעלה. מועמדים ללא קיצבה ואלה המתקרבים לגיל 18 מחויבים להתחיל בתהליכים עם המוסד לביטוח לאומי, בטרם הפנייה למכון.

התוכנית השיקומית ממומנת ברובה על ידי משרד הבריאות (סל שיקום). כל משתקם משתתף, מתוך סכום קיצבת הנכות שלו, בעלות המחיה ושכר דירה, והכל לפי הסכומים הנקבעים על ידי משרד הבריאות, מעת לעת.

אופני הפנייה וקבלה

הפונה/המפנה שולח למכון סאמיט סיכום מחלה מאשפוז ו/או מטיפול אחר ודוח סוציאלי.

לאחר מיון ראשוני, מתקיים ראיון ראשון. מועמדים הנמצאים מתאימים מופנים לראיון שני ביחידה.  בראיון נבדקת, בעיקר, מוטיבציה התחלתית לעבודה טיפולית, לשינוי ושיקום. עמדת המשפחה חשובה לשם הצלחת הטיפול, לפיכך, נבדקת נכונותה להעניק גיבוי למטופל ולשיתוף פעולה עם המסגרת.

ההחלטות וההמלצות לקבלה נמסרות למועמדים עצמם, למשפחתם, לגורם המפנה ולגורם אחראי במשרד הבריאות המאשר את הקבלה ליחידה.

לאחר אישור הקבלה על ידי משרד הבריאות, ולפני שהמטופל מגיע ליחידה, נקבע עבורו יום הכוון. זהו יום שהייה במרכז השיקום ובקהילה הטיפולית, המאפשר למועמדים להתרשם מן המסגרת, תוך השתתפות פעילה, ולשקול מחדש את רצונם להגיע ליחידה.

כתובת קהילת המתבגרים –  רח' הרצוג 39, ירושלים

כתובת למשלוח דוחות – מכון סאמיט ת.ד 10234 ירושלים 9262208

טלפון: 02-5670840 מספר פקס: 02-6722141

שאלות ותשובות

שאלות שחשוב לשאול.

שאלות נוספות?

אנא מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם

ההחלטה על הוצאת ילד מחזקת הוריו מתקבלת לאחר מאמצים שנעשים לסייע להורים ולהשאיר את הילד בחיק משפחתו. לפני שיוחלט להעביר את הילד למשפחה זרה, תינתן עדיפות לבדיקת השמה של הילד במשפחה מקרב בני משפחתו: סבים, דודים, או אחים/יות בגירים אם יש.

משפחות אומנת הקרובים עוברות תהליך מיון והכשרה ככל משפחות האומנה שלנו, מדובר באנשים מחויבים ומסורים לילד ממשפחתם, שמשנים את חייהם ללא היכר בכדי לספק לילד בית קבוע ובטוח.

האומנה בקרב המשפחה מסייעת לילד לחוש שייכות, וכן לרוב מאפשרת לו להישאר בסביבה המוכרת לו.

אצלנו במכון סאמיט ליווי המשפחות הללו מיוחד ומורכב ועושים כל הזמן מאמצים להתאים את הטיפול ליחודיות של הקרובים, בין היתר: קורסי במה מותאמים, קבוצות, וכו'…

ב 2006, בהובלתה של השרה קארין אלהרר (אז חברת כנסת מסיעת יש עתיד), נכנס לתוקף חוק האומנה, ובעקבותיו הרבה משפחות כאלה הוכרו כמשפחות אומנה לכל דבר ועניין והחלו לקבל שירותים ועזרה ככל משפחות האומנה.

מכון סאמיט מסייע למשפחות אומנת קרובים באמצעות הנחייה מקצועית לכל אורך הדרך וכן באמצעות ליווי הילדים וסיוע לכל צרכיהם הבסיסיים.
שמה כן היא, אומנת חירום הינה מסגרת שנועדה עבור תינוקות וילדים שהוצאו מבתיהם בצו חירום ונמצאים בסיכון מיידי. המשפחות מקבלות את הילדים לתקופה של עד 3 חודשים, ובמהלך תקופה זו מעניקות להם את כל הנדרש לאחר הוצאתם מהבית – הן מבחינת הצרכים הגופניים והחינוכיים והן מבחינת מתן הגנה ומחסה בסביבה משפחתית חמה ותומכת. בנוסף, משפחות אומנת חירום אחראיות על קיום מפגשים של הילדים עם הוריהם הביולוגיים במרכזי הקשר.
בזמן השהיה של הילדים באומנת חירום הוועדות לתכנון טיפול של שירותי הרווחה מקבלות החלטות בהמשך לעתידם (האם יועברו למשפחת אומנה קבועה, למסגרת חוץ-ביתית אחרת או ישובו לבתיהם).
מכון סאמיט מסייע למשפחות אומנת חירום באמצעות הנחייה מקצועית לכל אורך הדרך וכן באמצעות ליווי הילדים וסיוע לכל צרכיהם הבסיסיים.
מסגרת האומנה הטיפולית נועדה לטפל בילדים ומתבגרים  המגיעים מרקע קשה מאוד, שחוו בחייהם טראומות אשר בעיקר קשורות לאי המסוגלות של הוריהם הביולוגיים לטפל בהם ולספק להם את הצרכים הבסיסיים להתפתחות תקינה הן ברמה הרגשית והן ברמה הפיזית. 
האתגר באומנה הטיפולית הוא התמודדות עם ילדים בקצה הרצף אשר מבטאים התנהגויות קיצוניות ומגוונות. ילדים אלו, לרוב, נדרשים למעקב פסיכיאטרי רציף ואף לטיפול רגשי ותרופתי.   
לאומנה הטיפולית נדרשות משפחות אשר יוכלו להכיל את הילדים האלו, הן מבחינת חוסן נפשי והן מבחינת חוסן משפחתי.
משפחות האומנה הטיפולית מקבלות ליווי אינטנסיבי לאורך כל התהליך, הכולל ליווי נפשי לילד ולמשפחה ותמיכה כלכלית על מנת לא להכביד על משפחת האומנה ולכסות את הוצאות הילדים
כאשר לוקחים ילד/ה/ים באומנה זהו מעשה משנה חיים שמצריך מוכנות גבוהה מצד המשפחה האומנת, ומה קורה במקרה של אומנה לילדים עם צרכים מיוחדים?

אומנת צמי"ד מכילה בתוכה 3 סוגים של מגבלות:

1.     מש"ה – מגבלות שכליות-התפתחותיות

2.     אוטיזם

3.     מגבלות פיזיות

משפחה שמחליטה להפוך למשפחת אומנה לילדים בעלי צרכים מיוחדים מקבלת ליווי מרגע ההחלטה ולאורך כל הדרך, כאשר הליווי הוא פסיכולוגי, כלכלי וגם תמיכה מוגברת בעניינים רפואיים. 

אנחנו מורידים את הכובע בפני המשפחות שלנו שבחרו באומנת צמי"ד!
באופן טבעי ההורים הביולוגים זכאיים להיות מעורבים בחיים של ילדיהם.
סמכויות רבות של ההורים נשארות בידיים שלהם והם נשארים ברוב המקרים האפוטרופסים של הילדים. 
האומנה מהווה בעצם סוג של הורות משותפת לילד, יחד עם הוריו הביולוגיים ועם שירותי הרווחה.
נוכחות ההורים היא חשובה להתפתחות הילדים באומנה ואנחנו תמיד מעודדים גם את הקשר בין ההורים האומנים לביולוגיים ככל שניתן.
הפגישות עם הילדים מתרחשות בתדירות קבועה של אחת לשבוע/ שבועיים/ חודש, בהתאם לצרכי הילד וההורה, ומתקיימים במרכז קשר עם פיקוח, או במקום מוסכם מראש כמו בית ההורים, גינה ציבורית וכו' במצבים שלא נדרש בהם פיקוח.
ישנם מקרים בהם הקשר הוא טלפוני בלבד, וכל מקרה נבחן לגופו.
הכלה של ההורים הביולוגיים ע״י הורי האומנה – משמעותה הכלתו של ילד האומנה, והיא חשובה ביותר עבור בריאותו הנפשית של הילד.
כל השיקולים שנעשים ע״י הרווחה, ההורים האומנים וההורים הביולוגיים צריכים להתחשב קודם כל בטובת הילד/ה ובקשר התקין שלו עם הוריו..

אומנה לילדים בסיכון

טיפול ושיקום לנפגעי נפש

מרכז הורים למתבגרים

דילוג לתוכן